Järjestimme Lukutaitoa kotivanhemmille -hankkeessa yhteistyökumppani African Care ry:n kanssa kolme suomen kielen alkeiskurssia, joiden tavoitteena oli vahvistaa osallistujien suomen kielitaitoa, erityisesti lukutaitoa, sekä jakaa tietoa omista opiskelu- ja työmahdollisuuksista.
Kursseilla oli keskeisessä osassa omakielinen oppimisen tuki ja ohjaus arabiaksi, persiaksi ja somaliksi. Kurssien kohderyhmänä olivat pitkään kotona olleet Suomeen muuttaneet aikuiset, joiden kotoutumisaika on päättynyt ja joiden suomen kielen taito ei vielä ole riittävä esimerkiksi ammatillisiin opintoihin tai työllistymiseen. Hanke toteutettiin vuosina 2023-2024.
Omakielinen tuki vahvisti oppimista ja kasvatti itseluottamusta
Kursseilla oli yhteensä 32 osallistujaa. Osallistujat kokivat saaneensa kurssilta erityisesti itseluottamusta ja rohkeutta esimerkiksi jatkaa opintoja useiden vuosien tauon jälkeen. Kurssien lopputesteissä näkyi edistystä suomen kielen osalta, ja osallistujat kertoivat loppukeskustelussa konkreettisia esimerkkejä suullisen kielitaidon vahvistumisesta, kuten omien asioiden hoitamisesta suomeksi.
Omakielisen ohjaajan tuki nähtiin hyvin merkittäväksi sekä kielitaidon kehittymisen että itseluottamuksen vahvistumisen kannalta. Omakielinen tuki vahvisti osallistujien osallisuutta kursseilla antamalla mahdollisuuden kysyä, vaikuttaa kurssien toteutukseen ja antaa palautetta.
Arvojen mukaista hanketoimintaa
Hanke edisti KSL:n arvoja ja strategiaa vahvistamalla osallistujien koulutuksellista tasa-arvoa ja osallisuutta sekä kokeilemalla rohkeasti uusia toimintatapoja. Kielitaidon kehittyminen tukee vapautta myös laajemmin osallistujien henkilökohtaisen elämän piirissä.
Pidempään Suomessa olleet kotivanhemmat ovat vaarassa jäädä koulutuksen ulkopuolelle lisäten syrjäytymisriskiä ja heikentäen kykyä tunnistaa omia toimintamahdollisuuksia. Tämä heijastuu myös lapsiin. Tilanne on tiedostettu pitkään, mutta rakenteellisia ratkaisuja ei ole tehty.
Suomessa kotoutumiskoulutukseen pääsyä määrittää osaamistarpeen sijasta maassa vietetty aika sekä oleskelu- ja työmarkkinastatus. Lyhytkestoisilla hankkeilla luodaan vain väliaikaisia ratkaisuja, joilla ei ole jatkuvuutta.
Hankerahoituksella KSL voi kokeilla uusia toimintatapoja ja hyödyntää vahvuuksiaan haavoittuvassa asemassa olevien oppijoiden tukemiseksi. Osa-aikaisella, muutaman kuukauden pituisella kurssilla kielitaitoa ei ehditä vahvistamaan paljoa. Kannustavalla ja joustavalla pedagogiikalla sekä lähestymistavalla KSL:n koulutustoiminta voi silti olla merkittävä askel eteenpäin.
Hanke lisäsi osallistujien elämän mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä vahvistamalla osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa ja kannustamalla osallistujia takaisin opiskeluihin, työelämään tai muuhun arkea jäsentävään toimintaan useiden kotiäitivuosien jälkeen.
Tutustu arvoihimme ja strategiaamme verkkosivullamme.
Uusi osaaminen jakoon
Olemme jakaneet kokemuksia erityisesti omakielisen oppimisen tuen ja ohjauksen mallista muille kohderyhmän kanssa toimiville oppilaitoksille, opettajille ja matalan kynnyksen toimintaa järjestäville tahoille. Hyödynnämme hankkeen aikana syntynyttä osaamista myös KSL:n kotouttavassa lukutaitokoulutuksessa ja tulevissa hankkeissa.
Hanke toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella.
Lue artikkeli ja katso video hankkeen toteutumisesta verkkosivultamme.
Kysy lisää
