KSL-opintokeskus järjesti kunta- ja aluevaalien alla syksyllä 2024 ja alkuvuodesta 2025 koko joukon koulutuksia, jotka tukivat vasemmistolaisten ehdokkaiden valmistautumista vaaleihin.
Kunta- ja aluevaalien kampanjakoulutuksiin osallistui yli 500 henkilöä, ja opetustunteja toteutettiin 300. Kolmannes tunneista toteutettiin etäkoulutuksena. Koulutuksiin olisi ollut enemmänkin osallistujia.
Kunta- ja aluevaalien ehdokasmäärä oli niin valtava ja kiinnostus koulutuksiin niin suurta, että KSL:n kapasiteetti kouluttaa kaikkia loppui kesken. ”Osa koulutuksiin ilmoittautuneista jätti tulematta paikalle ilmoittamatta peruutuksesta, mikä vei turhaan paikkoja niistä koulutuksista, joiden osallistujamäärä oli rajoitettu”, kertoo koulutustuottaja Jukka Peltokoski. ”Ilmoittautuneiden olisi aina hyvä ilmoittaa esteestä, jotta varasijalla olevat voisivat osallistua koulutuksiin”, hän muistuttaa.
Koulutuksissa opeteltiin kampanjasuunnittelua, someviestintää, vuorovaikutustaitoja sekä kunta- ja aluepolitiikan kysymyksiä. Ensimmäiset koulutuksista järjestettiin jo alkusyksystä ja viimeiset vaalipäivän alla maaliskuun lopulla.
Koulutukset järjestettiin paljolti verkkokoulutuksina, mutta vuorovaikutuskoulutukset järjestettiin paikallisesti yhteistyössä piirijärjestöjen kanssa. Paikallisesti koulutuksia järjestettiin alueiden suurimmissa kaupungeissa.
Koulutusta somesta kasvokkaiseen kohtaamiseen
KSL järjesti seitsemän somevideota, Canva-kuvankäsittelyohjelmaa, somemainontaa ja kampanjaviestintää käsitellyttä koulutusta sekä kaksi kampanjasuunnittelua käsitellyttä koulutusta. Lisäksi KSL pyöritti verkossa kampanjaklinikkaa, joka kokoontui viisi kertaa. Klinikalla ratkottiin kampanjoinnin käytännön kysymyksiä paikalle saapuneiden osallistujien tarpeiden mukaan. Yhteistyössä vasemmistoliiton piirijärjestöjen kanssa järjestettiin yksitoista vuorovaikutuskoulutusta nimellä Kohtaaminen vaalityössä.
Kampanjataitoihin liittyvien koulutusten lisäksi KSL järjesti kuusiosaisen Politiikkaa läheltä -webinaarin, jossa käsiteltiin kunta- ja aluepolitiikan sisältöjä asiantuntija-alustusten ja yleisökysymysten voimin. Webinaarien aiheina olivat kunta- ja aluehallinnon rakenteet, kuntien koulutuspolitiikka, luontokadon torjunta kunnissa ja kaupungeissa, hyvinvointialueiden rahoitus, hyvinvointialueiden yhdenvertaisuuden kysymykset sekä kunta- ja aluepolitiikan rajapinnat.
Webinaareissa alustajina toimivat vasemmistoliiton kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Hanna Sarkkinen, kaupunkiekologi Jarmo Saarikivi, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva, tutkija Tuukka Holster Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä, erityisasiantuntija Erja Saarinen SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:stä sekä projektipäällikkö Liisa Jurmu ja erityisasiantuntija Sami Niemi Kuntaliitosta.
Webinaarit juonsivat Jukka Peltokoski KSL-opintokeskuksesta ja Anna Weckström Pirkanmaan Vasemmistosta.
Politiikkaa läheltä -webinaarisarjaan osallistui vaihtelevasti 50–80 osallistujaa per webinaari. Ilmoittautuneita webinaarisarjaan oli kokonaisuudessaan jopa yli 200. Webinaarisarjan tallenteet ja esitysmateriaalit jaettiin käyttöön kaikille ilmoittautuneille.
Oppimateriaaleja kampanjoinnin avuksi
KSL auttoi kampanjaväkeä vaaleihin valmistautumisessa myös jakamalla koulutusmateriaalia kampanjaväelle ja vaalityötä tehneille. Itsenäiseen valmistautumiseen vaaleihin auttoivat Kuntapodi-podcast, Ehdokkaan opas somemainontaan, Tuumasta tavoitteeseen -kampanjaopas, Kestävä kunta – Hyvän kuntatalouden perusteet –julkaisu, Pelottomat kaupungit – Munisipalistisen liikkeen opas sekä Kampanjat tulille –tukimateriaalit kampanjarakennukseen.
Kaikki materiaalit jaettiin käyttöön ilmaiseksi joko painotuotteina tai sähköisessä muodossa KSL:n sivuilta. Materiaalit ovat jaossa yhä vaalien jälkeenkin KSL:n verkkosivuilla.